Formy do ciasta niezbędne w każdej kuchni

643Rozkoszny zapach świeżo upieczonego ciasta to bez wątpienia jeden z najprzyjemniejszych zapachów, które mogą się unosić w domu. Własnej roboty wypieki i słodkości są nie tylko o wiele smaczniejsze, ale również o wiele zdrowsze, gdyż pozbawione sztucznych barwników, dodatków i konserwantów spotykanych w ciastach marketowych.
Przed przystąpieniem do pieczenia warto się jednak zapoznać z rodzajami foremek, które są dostępne na rynku.

Silikonowe formy do pieczenia

Bez wątpienia formy do pieczenia wykonane z silikonu mogą się pochwalić ogromną ilością zalet. Wspaniale ułatwiają prace kuchenne związane z pieczeniem, niewątpliwie przyśpieszają czas mycia, a przy tym nie wydzielają żadnego zapachu w wysokich temperaturach i są również wyjątkowo elastyczne. Silikonową formę do pieczenia można bez problemu zawinąć w niewielki rulonik i tak spakowana schować do szafki lub szuflady. Są zatem nie tylko funkcjonalne, ale i bardzo praktyczne.

Blachy aluminiowe

Choć nieco tańsze od ich silikonowych odpowiedników, zajmują znacznie więcej miejsca, są również cięższe i wymagają nasmarowania tłuszczem lub wyłożenia specjalny papierem do pieczenia. W innym przypadku ciasto może się przypalić lub przylgnąć do blachy.

Zostaw odpowiedź

Używamy Gravatara w komentarzach - zdobądź swój własny!

XHTML: Możesz użyć następujące tagi: <a href=""> <b> <blockquote> <code> <em> <i> <strike> <strong>